bila isteri jatuh sakitAlhamdulillah setelah dua hari isteri ku sihat kembali. Oh nikmat apakah ini, seperti hidup kembali cergas. begitulah lumrah kehidupan, apabila isteri tidak sihat, kucar kacirlah kehidupan si suami.

Mengambil alih beberapa tanggungjawab menguruskan anak-anak, memasak, membersihkan rumah, membawa ke klinik, membasuh baju, tidurkan anak-anak, mengejutkan anak-anak, memandikan dan sebagainya. Jika sebelum ini tugas-tugas ini dilakukan bersama-sama. tetapi kadang-kala Allah beri masa untuk uji kita.

Alhamdulilah isteriku sudah sihat kembali. Inilah nikmat dalam berumah tangga. Kita akan rasa apabila sudah berkahwin dan mempunyai anak-anak. Bagi sahabat yang belum berkahwin, segeralah berkahwin, InsyaAllah banyak pekara akan mematangkan kita sebagai lelaki.
gambar kami sekeluarga


Antara perkara yang aku lakukan kini di rumah seperti:

1. kejut anak-anak bangun pagi, mandikan mereka, soalt subuh, srapan bersama-sama.
2. menghantar mereka ke sekolah
3. menjemur pakaian
4. pergi kerja.
5. jam 5 petang - ambil anak-anak daripada tadika.
6. jam 5.45 lebih kurang - melayan anak-anak bermain di luar rumah.
7. 6..15 - masak makan malam. jika isteri ku masak, aku tolong jagakan anak2. sapu lantai dan Mop lantai. (maklumlah anak lelaki memang selalu akan kotor lantai, pasir-pasir daripada luar semua melekat kat kaki mereka.)
8. 6.30 ptg - mandikan anak-anak. aku akan mandi sekali dengan si kecil baby untuk kuatkan bonding.
9. 7 malam -  semua dah ready untuk solat maghrib. membawa anak-anak ke masjid, berilir-gilir. kalau bawak dua2 emmang mereka main sahaja. x jadi. uamr dan ayyash dah tahu giliran mereka. selang seli. hehe. mungkin nanti mereka dah besar baru boleh bawa semua sekali.
10. 7.30 - makan malam
11. 8.00 malam -  makan malam - mengaji - solat isyak
12. 9.00 malam - saat menidurkan mereka. bacakan buku cerita, kemudian tidurkan mereka. Perkara ni jika aku tiada apa-apa aktiviti/program NGO baru terlaksana dengan baik.
13. selepas jam 10 malam, barulah aku boleh buat apa-apa kerja sendiri. inilah rutin sebagai bapa setakat ini.

walau apa-pun jadual kita, ia mestilah fleksibel tetapi mesti ada kerangka. Banyak perkara kita kena korbankan masa anak-anak usia begini. Kita tidak lagi boleh main bola petang-petang dengan kawan-kawan. Sekali - sekala mungkin boleh. Aku pun kalau nak main badminton atau futsal, sebulan sekali main waktu malam. Ataupun semasa weekend. Mungkin kena cari waktu lain , maybe awal pagi jogging sedikit dan sebagainya.
Walau apa -pun, masih banyak kita kena belajar bagaimana orang - orang yang Berjaya mendidik anak-anak mereka. Zaman kini semakin mencabar. Jika main-main dalam usaha mendidik anak-anak, memang takut-takut kita menyesal kemudian hari.


Comments

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Kolam mandi terbaik di KLCC Kuala lumpur