Kami tebang pokok kelapa!!

Ya, kami menebang pokok kelapa yang mempunyai buah kelapa hamper 300 biji.
memang amcam tidak percaya, tetapi selepas aku kira, memang sampai 300 biji.

Kenapa kami tebang pokok ini? Jawapannya kerana mak mertua aku risau pokok ini begitu hamper dengan rumah. Dia takut pokok kelapa tu tumbang kena rumah. Jadi aku, pak mertua dan geng-geng ipar semua melakukan operasi ini.

Cabarannya macam mana nak pastikan pokok tu tumbang ke arah lain, bukan ke arah rumah selepas ditebang batang bawahnya. tetapi akhirnya kami Berjaya. Alhamdulillah rasa nikmat air kelapa ni memang sedap. Aku juga abru dapat tips orang kampong macam mana nak bezakan kelapa tua dan kelapa muda. Sebab warnanya kuning sama sahaja. Jadi kita kena goncang buah tu. kalau semasa goncang ada bunyi air, maknanya itu kelapa tua. Kalau semasa goncang, tiada bunyi, itulah kelapa muda.

Kalau korang nak lihat detik-detik cemas itu, silalah menonton video yang aku rakam dibawah.
kalau korang dah menonton, jangan lupa subscribe blog ini dan channel youtube aku.

thanks bro.


Comments

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Kolam mandi terbaik di KLCC Kuala lumpur