Laptop baru Lenovo Ideapad 320

Alhamdulillah, aku dah beli laptop baru. Walaubagaimanapun, hajat nak beli laptop yang mahal aku terpaksa lupakan kerana nak jimat duit dan boleh digunakan untuk bayar perkara lain. Maklumlah hujung tahun, kena simpan duit untuk beberapa perkara seperti;

1. bagi bonus kat mak ayah. sebab abah dah pencen. gaji dia dah half, jadi aku nak bagi dia duit sikit supaya dia boleh la shopping akhir tahun ni. Mak pulak x koje. kita kasi duit sikit dia mesti nak shopping jugak.

2. pendaftaran tadika anak-anak dah kena mula bayar tahun ni. jadi aku dah simpan hampir RM6K untuk laptop power la kononnya. akhirnya aku beli laptop harga RM2112+-. haha. lagipun aku bukanlah seorang gamers dan editor yang gempak. aku  nak guna laptop untuk PhD dan sampingan amcam blog dan vlog aku sahaja.

3. aku gunakan baki duit ni upgrade beberapa perabot dalam rumah aku. aku beli katil baru dan almari baru untuk dua org anak teruna aku. huhu. happy deme. kalaulah deme tahu aku korbankan laptop impian aku untuk mereka. mesti mereka seronok dan thanks kat aku. haha. apa daya deme kecik lagi. yang sulung ketika ini umur 5 tahun, kedua umur nak masuk 4 tahun. Alhamdulillah seronok mereka. sebelum ni, aku x nak beli katil bukan sebab kedekut. Tapi aku dan isteri takut mereka jatuh katil kerana masih kecil. orang kata safety first. Tapi sekarang mereka dah besar  dimana dah pandai sikit jaga diri. jadi aku belilah katil supaya mereka seronok tido dalam bilik. kalau tak, serabut jugak deme nak tido kat ruang tamu sahaja. hari-hari aku kena bentang toto dan lapik tidur.

Gambar 1: Dua orang hero aku, Umar dan Uthman. Sorang lagi nama Ali tiada dalam gambar.


4. Hujung tahun, mesti wife aku ajak bercuti punyer. walaupun dah pergi pulau redang baru-baru ni. tapi mesti dia nak jalan-jalan lagi punya. sebab dia nak bagi pengalaman untuk anak-anak alasan dia. haha. Masalahnya hujung tahunlah jadual aku makin sibuk. haha. susah-susah.

 Aku beli laptop jenama Lenovo, Ideapad 320. Ok lah. sekarang ni laptop harga ni dah ok dah. cantik dan kemas. serabut jugak aku dalam 2 minggu nak pilih laptop yang murah dan agak ok untuk kegunaan aku.  Laptop lama aku akan gunakan khas untuk video editing. jadi laptop baru sepatutnya aku gunakan untuk buat PhD aku ni. huhu.
Gambar 2: Laptop Lenovo baru aku (gambar hiasan)


Terima kasih kerana sudi baca. walaupun aku x kenal korang. tapi mungkin dah takdir korang terbaca blog aku. haha.

kalau nak sembang lagi, jemputlah komen atau jadi friend kat FB (mun'aim idrus).

Yang benar
Mun'aim Idrus

Comments

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Kolam mandi terbaik di KLCC Kuala lumpur