Group berpeluh

Demi menjaga kesihatan, kita memang susah nak mengawal makan dan minum. Sebab memang negara kita ni kaya dengan makanan yang lazat-lazat.

Guru saya Dr. Tin Win daripada Filipina, seorang doktor dan guru kesihatan dan gaya hidup , subjek yang saya ambil semasa belajar di UNIMAS dahulu pernah mengajarkan.

Jangan berpantang sangat pasal makan, huhu. Memang best. Dia pesan, kalau makan sikit, buat sikit exercise. kalau makan banyak lemak dan kalori, maka you kena extra senaman bagi keluar peluh.

setiap hari kena buat jangan miss senaman. Tulah pesanan dia. Tapi kita ni, jenis makan kuat,  senaman pemalas nak mampus. Macam mana nak sihat. Lepas tu marah kerajaan sebab service hospital kerajaan tak bagus la, ubat kerajaan x bagus la. 

Lain kali salahkan diri sendiri, siapa suruh tidak jaga kesihatan. Tapi apa nak buat, maybe kadang-kadang Allah nak uji kita. Kita dah jaga, tapi penyakit nak datang, Jadi sabarlah.

Ok. Aku sekarnag memang busy nak mampus. Selain riadah dengan adik-adik kelab Pembina setiap ahad pagi, aku juga baru tubuhkan group badminton dengan kawan-kawan. semua dah insaf dan sedar. 

Alhamdulillah semoga group ni dapat konsisten main badminton setiap minggu sekali pun jadilah. Daripada tiada langsung. 

layanlah Video yang sempat aku rakam.


Zaman sekarang kita kena berubah. Menjada kesihatan suatu tuntutan wajib dalam islam. Bukan boleh buat main-main. Nabi dahulu hebat, boleh naik kuda perang, boleh pergi perang, boleh bergusti. Nabi bukan superman, dia manusia biasa juga. Maknanya Nabi mesti ada buat latihan senaman. Nabi mesti ada berlatih gusti dan sebagainya. 

Orang tidak sihat mana boleh pergi berperang. Maknanya Nabi stamina mantap dan kuat. Boleh jalan jauh berhari-hari. KIta ni asyik-asyik MC sebab demam. Lemah betul antibodi kita. 

Jom berazam untuk rajin buat senaman. semoga Allah mmeberi kita kesihatan yang baik. agar bila sihat, otak kita tidak sewel, boleh bekerja dan beribadah kepada Allah swt.



Sekian. terima kasih.

Comments

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Peta minda : Siapa Saya?