Coklat haram!!!

  1. beberapa hari lalu gempar berita ada unsur babi dalam coklat yang terkenal iaitu cadburied walaupun ada sijil halal.
  2. seperti biasa, reaksi umat islam tidak begitu hangat hanya kelibat beberapa NGO dan persatuan yang tampil membantu JAKIM dan bersuara bagi umat islam.
  3. isu ini apa ertinya? adakah penguatkuasaan sangat lemah sehingga mengundang kes seperti ini berlaku. kalau tidak silap, sijil halal kini adalah yg terbaru dan telah diseragamkan. tetapi bagaimana kawalan dan kuat kuasa?
  4. ada begitu banyak produk-produk  di pasaran kini yang rasanya kita boleh ragui meskipun ada sijil halal. dan kebanyakan produk adalah keluaran bukan islam.
  5. dari satu sisi, mungkin ada kelemahan dan juga tiada rasa takut dan gerun pengeluar produk terhadap JAKIM. Mungkin kita boleh lihat apa akan berlaku seterusnya terhadap kes ini? adakah akan berakhir begitu sahaja atau akan dikenakan hukuman berat.
  6. dari satu sisi, boleh dikatakan tidak hormat dan menghina orang islam di Malaysia. Jadi kita boleh gunakan kuasa membeli kita dengan memboikot produk-produk ini.
  7. bagi saya, kita ada kuasa. jadi gunakan kuasa ini ke tahap maksimum sehingga semua produk dipantau rapi. soal halal dan haram adalah perintah Allah swt. Kedaulatan dan maruah islam ini mesti dipertahankan. 
  8. mereka yang hanya mementingkan keuntungan sahaja tanpa memikirkan sensitiviti dan maruah umat islam mesti diajar secukupnya sebagai pengajaran kepada mereka.
  9. kita belum lagi sentuh soal penjualan arak yang kini sudah dijual secara terbuka di kedai-kedai runcit, banyaknya pusat hiburan haram karouke yang merosakkan anak-anak muda melayu.
  10. ditambah lagi masyarakat kini lebih di dokrin hanya soal harga minyak, harga gula, harga rumah dan sebagainya yang hanya sekitar keperluan asas dari segi duit dan perbelanjaan. tetapi dari segi akidah, halal haram amatlah kurang, apatahlagi pendidikan anak-anak dan sebagainya.

Comments

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Kolam mandi terbaik di KLCC Kuala lumpur