Akibat lemah tarbiyah

Akibat lemah tarbiyah…
Pertama
akan muncul da’ie yang tidak mampu istiqamah di dalam mengikuti irama perjalanan dakwah yang dinamik. Ia akan disibukkan dengan problem-problem individu dan semakin jauh dari aktiviti dakwah.
Kedua, 
munculnya daie-daie yang menginginkan kehidupan dakwah sebagai sesuatu yang ringan dan menyenangkan secara duniawi. Ketika perjalanan dakwah ini begitu panjang memerlukan pengorbanan yang banyak, mereka cenderung menjadi orang yang ingin ‘hidup dari dakwah’ dan bukan ‘menghidupi dakwah’.
Ketiga
munculnya ketidakmampuan di dalam menjalankan misi dakwah di tengah-tengah masyarakat.
Keempat
akibat daripada ketiga hal ini, dakwah disibukkan oleh permasalahan atau isu-isu internal yang menghilang energi dakwah, sehingga tidak mampu menjalankan misi-misi perubahan secara efektif. Misi utama dakwah adalah melakukan agenda perubahan dan pembaikan.
Kelima
akibat ketidakmampuan ini, timbul jarak kesenjangan antara harapan besar masyarakat dengan apa yang boleh diberikan oleh dakwah. Lalu terjadi krisis kredibiliti dan krisis legitimasi. Krisis ini makin bertambah dengan munculnya isu-isu negatif jamaah di dalam masyarakat .
Keenam, 
akan muncul pemikiran di kalangan da’ie yang lemah, untuk menarik kembali dakwah mundur ke belakang. Mereka merasa lebih selesa jamaah berada di fasa ekslusif dari berdepan di fasa terbuka.
Ustaz Mohd Azizee bin Hasan,
Naib YDP ISMA Seremban

Blog: Petunjuk Sepanjang Jalan

Photobucket

Comments

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Kolam mandi terbaik di KLCC Kuala lumpur