Peta minda : Siapa Saya?


Setiap kita mempunyai jalan hidup masing-masing. Setiap hari kita akan menjalani sebuah skrip drama yang real dan bukan main-main. Saya dan anda adalah orang yang berbeza kerana kita adalah dua jiwa yang berbeza. Saya mempunyai tanggungjawab sendiri dalam hidup saya dan anda juga mempunyai tanggungjawab dalam hidup anda. Untuk lebih jelas biar saya bagi anda nampak lagi.

sekarang cuba anda ambil sebuah kertas kosong dan sebatang pen. Awak faham ke tidak? Cepatlah sekarang ikut arahan saya. please..Ok..thanks kerana memahami arahan saya. ini semua untuk kebaikan awak juga.
Baik cuba tulis ditengah-tengah kertas itu nama awak dan bulatkan ia ;  Nama saya : Mun'aim Idrus...dah tulis dah..aha..jangan tulis nama saya, tapi tulislah nama awak..ok..good.. sekarang kita akan buat peta minda diri Siapa saya?..ikut arahan saya di bawah:

 1. dahan pertama : saya hamba Allah
 2. dahan kedua : anak soleh/solehah
 3. dahan ketiga : pelajar unimas/sekolah/asasi/matriks/cikgu/pekerjaa dll
 4. dahan keempat : abang/kakak  kepada adik saya
 5. dahan kelima : seorang suami/isteri
 6. dahan keenam : pendakwah
 7. dahan keenam : superman/batman/cicak man (he..gurau je la)
 8. dahan ketujuh : bapa/ibu kepada anak saya (kalau ade)
 9. dahan kelapan : bakal suami/isteri (kalau de niat nak kahwin. rasenya semua ade niat, so tulis la)
 10. dahan kesembilan : sahabat yang baik kepada kawan saya
 11. dahan kesepuluh : pengerusi Pembina sarawak
 12. dahan kesebelas : murabbi
 13. dahan keduabelas : dan seterusnya anda tambah mengikut apa-apa lagi jawatan yang anda ade dalam hidup anda.
Buat cantik2 agar anda mudah nampak dan faham. Nah!! inilah diri anda sekarang. Daripada dahan pertama ini, anda boleh kembangkan lagi menjadi daun-daun untuk detailkan peranan anda. 

contoh saya punya (sorry simple sangat)

Rupanya setiap kita adalah seorang khalifah kepada diri kita dan orang sekeliling kita. Banyak juga rupanya tanggungjawab kita ya..  Kerana itu Allah berfirman dalam surah 2:30.

"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi." Mereka berkata: "Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui."  (al-baqarah :30)

Kemudian timbul persoalan dalam diri kita.. Adakah aku mampu melaksanakan semua tugas/peranan itu? Hah!! macam mana..susah ke senang?...Jangan risau kerana Allah telah berfirman dalam Al-Quran surah al-baqarah:286

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir"

Jadi sahabat sekalian, dalam menjalani hidup kita kena setkan dalam minda bahawa ia umpama roda. Ada masa kita diatas (senang) dan ada masa kita dibawah (susah) dan ada masa kita di pertengahan antara susah dan senang. Yakinkan diri kita bahawa Allah telah memberi semua amanah ini kepada kita kerana kita mampu lakukan/ Allah telah beri kita sebuah kekuatan yang hebat dan menjamin bahawa kita boleh laksanakan. Jika masih tidak yakin, bacalah kembali surah Al-Baqarah , Ayat 286 dan fahamilah janji Allah itu. yakinlah dengan penuh keimanan dengan ayat 2:286.

Setiap susah dan senang adalah sebuah cabaran. Semua masalah setkan dalam minda bahawa ia adalah sebuah cabaran yang kita mampu lakukan. 
Jangan anggap semua masalah itu adalah masalah, jangan anggap hidup ini adalah sebuah kesusahan. Tetapi Anggaplah semua ini sebuah cabaran. Hadapilah dengan sabar dan yakin dengan pertolongan Allah.

OK..Peta minda Siapa Diri Saya yang anda sudah buat itu tampallah di dalam bilik anda di lokasi yang anda mudah lihat dan akan selalu lihat. Semoga berusaha yg terbaik untuk melaksanakan semua  peranan anda. Kenapa?? kenapa??   angkat tangan kanan dan letak dibahu kiri anda dan katakan..

Kerana diriku begitu berharga!!! ha..ha,,macam iklan TV pulak..bye..

mun'aim idrus

Comments

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Kolam mandi terbaik di KLCC Kuala lumpur