Catatan ke KEMM (Wakil ISMA Sarawak)

Pada 29 Jan 2011 : Saya bersama Dr Khairol dan 2 akhwat telah pergi ke Konvensyen Sempena 500 Kejatuhan Empayar Melayu Islam Melaka di Universiti Teknikal Melaka (UTEM). Konvensyen ini telah dianjurkan oleh Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) dan Persatuan Belia Islam Malaysia (Pembina). Seramai 3600 peserta telah hadir menyertai konvensyen ini. Berikut saya sertakan sekali gambar kenang-kenangan.
 Di dalam Dewan Utama UTEM
Makan malam di Restauran nasi lemak Antarabangsa, Dataran Pahlawan, Melaka.

Bersama akhi Alif, Dr.K, Muzamil dan Juan
 
 Jejak kasih , bertemu dengan ikhwah2.

Bertemu dengan akh Shahril, Amzar dan Amar
 
Bersama Dr. Zainurrashid Zainuddin, Perunding Aman Palestin
 
 Bersama Setiausaha Agung ISMA Sdr.Aminudin dan Ust azizie YDP ISMA N9

 Bersama Murabbi pertama

Bersama Akh Ibrahim
  1. keseluruhan Kos perjalanan kami lebih kurang RM1000 +-. Banyak juga kos tetapi pemgalaman dan peluang berjumpa ikhwah sebenarnya lebih bernilai kerana duit tidak mampu menyatukan hati2 kami melainkan Allah SWT.
  2. Pengalaman pertama pergi konvensyen ISMA
  3. Paling best dapat bertemu dengan ikhwah-ikhwah dan bergambar dengan para JKP, kecuali Ust Lah. Puas cari, x jumpe pulak.
  4. Daripada pembentangan kertas kerja dan reaksi masyarakat umum dan orang lama semasa konvensyen, menunjukkan "Slogan Melayu sepakat, Islam berdaulat"  boleh diterima oleh orang melayu. PR? x pasti. Tidak kira NGO, Parti, Persatuan dan apa-apa perkumpulan sekalipun, yang penting mereka membawa agenda bersama yang memberi kebaikan kepada orang melayu dan islam itu sendiri. Kini yang berlaku adalah, masing-masing pihak ada agenda sendiri, tetapi agenda bersama tiada. Maka, sekarang adalah masa kebangkitan!! Menguatkan jatidiri orang melayu berpaksikan islam kerana ia secara automatiknya akan menguatkan islam itu sendiri.
  5. Konvensyen ini diadakan tidak bermakna kita mengabaikan tarbiyah, sebaliknya ia adalah sebahagian daripada sarana tarbiyah.
  6. Tahniah kepada semua AJK dan sukarelawan yang telah bertungkus lumus menjayakan Konvensyen ini. Sangat berjaya dan nampak profesional. Daripada promosi dan perjalanan program. Sangat berjaya. Kagum ana.
  7. Terima kasih kepada semua ikhwah dan akhwat yang telah membeli kek lapis sarawak. Alhamdulillah jualan kek habis dan dapat menampung separuh kos perjalanan ana dan Dr.K.
  8. Semoga kita semua terus istiqamah dalam perjuangan membina generasi harapan.

Sekian. Terima Kasih.
Oleh: mun'aim idrus

Comments

Ibnu_ghazali said…
oh, gambar ana takde ke syeikh.
adoi, tak sempat kite bergambar haritu

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Peta minda : Siapa Saya?