23 tahun HAMAS membawa obor perjuangan


Salam to all,Tanggal 14 Dis 2010 merupakan tarikh sambutan ke-23 gerakan HAMAS. Sebuah gerakan yang sentiasa istiqamah membawa perjuangan mempertahankan bumi Palestin daripada penjajahan ISRAEL. Saya mula mengenali gerakan ini ketika mengikuti halaqah semasa di Matrik Perak. Ketika itu ikhwah UTP yang memberi pengisian sentiasa menceritakan tentang kejahatan zionis dan upaya mereka merosakkan umat islam dengan serangan pemikiran. Bahkan ikhwah sentiasa menceritakan tentang tokoh-tokoh HAMAS seperti sheikh ahmad yaasin, muhannad tahir dll. Kisah-kisah perjuangan mereka membuatkan saya semakin bersemangat untuk berubah menjadi muslim yang soleh dan dai yang bergerak. Masih teringat semasa kami mula berjinak-jinak untuk memboikot barangan israel. Memang agak susah pada peringkat awal. Kadang2 masa kat matriks saya x beli barang boikot, tapi bila balik rumah beli jugak. Namun semakin lama-semakin biasa dan akhirnya sampai sekrang masih lagi memboikot barangan israel.  

Saya, HAMAS dan PALESTIN


Saya mula mengambil berat soal palestin sejak mengikuti halaqah di matrik perak pada akhir tahun 2005. Masih segar dalam ingatan saya, setiap kali halaqah kami akan ada satu slot best, iaitu Akhbar Alam Islami. Dalam slot inilah setiap ikhwah akan berkongsi cerita/berita terkini umat islam seluruh dunia. Isu Palestin sentiasa menjadi berita yang utama dan panas. Ketika itu saya mendengar banyak cerita-cerita tentang kejahatan zionis membunuh, meroboh dan merampas harta saudara kita di Palestin. Semakin lama, semakin meluap dan merasa benci terhadap zionis semakin tinggi.  sehinggalah sekarang, saya masih lagi mengikuti berita-berita tentang Palestin bahkan saya juga mula aktif bersama-sama ikhwah-ikhwah di Sarawak ini memberi dan menyampaikan berita dan maklumat tentang isu Palestin kepada penduduk Sarawak bersama Aman Palestin Sarawak. Alhamdulillah Allah memberi kami peluang untuk sama-sama berjuang membantu Palestin,walaupun hanya kecil usaha ini dirasakan.


BOIKOT macam x berjaya je. Baik x yah buat.

  • umat islam banyak x faham. kita boikot sesebuah syarikat/barang bukan sebab dia israel, tetapi sebab dia sumbang duit kat zionis untuk bunuh ummat islam, maka itulah yang kita nak halang. 
  • bukan soal berjaya atau tidak boikot ini jatuhkan ekonomi israel. Soalnya kita ni bersaudara atau tidak? soalnya kita ni orang islam atau kafir? kalau  mengaku islam, mesti kena boikot. sebab mereka bunuh saudara kita. kalau jiran kita bunuh adik,ayah kita. rampas rumah kita, adakah kita masih nak berpura-pura x kisah? atau kita ni memang bodoh, pentingkan diri sendiri, buta, pekak dan x waras?23 Tahun: Hamas Mengusung Obor Perlawanan


Damaskus – Infopalestina: Gerakan Perlawanan Islam Hamas menegaskan bahwa perlawanan adalah pilihan dan jalannya menuju kemenangan dan pembebasan. Jalan ini akan tetap menjadi projek senjatanya untuk melindungi al Quds, al Aqsha dan melindungi prinsip-prinsip nasional dan rakyat Palestina. Betapapun besarnya hambatan. Hamas menegaskan bahwa inilah alternatif konkrit bagi ilusi perundingan.

Hak Kembali dan Persatuan

Dalam pernyataan resmi yang dikeluarkan hari Selasa (14/12), berkenaan dengan peringatan 23 tahun berdirinya gerakan, Hamas kembali menegaskan janjinya kepada rakyat Palestina akan tetap berpegang teguh pada hak kembali rakyat, pembebasan seluruh tanah air Palestina dari penodaan penjajah Zionis dan pendirian negara Palestina dengan ibukota al Quds.

Hamas menegaskan bahwa al Quds adalah kebanggaan tanah Palestina dan kiblat pertama kaum muslimin. Hamas menolak melakukan tawar-menawar soal al Quds. Menurutnya, “Melindungi al Quds serta tempat-tempat suci Islam dan Kristen adalah adalah kewajiban nasional, Arab dan Islam. Bersama rakyat Palestina, kekuatan nasional dan Islam kami akan menghadang setiap upaya yahudisasi, pengusiran dan pengasingan warganya dan tokoh-tokoh nasionalnya.”

Hamas menegaskan sikapnya yang senantiasa berupaya mengembalikan persatuan nasional dan mengakhiri perpecahan serta merealisasikan rekonsiliasi pada landasan komitmen pada hak-hak dan prinsip-prinsip nasional, serta haknya dalam melakukan perlawanan sampai penjajah lenyap. Hamas menyerukan gerakan Fatah agar mendahulukan kepentingan nasional yang tinggi daripada kepentingan kelompok, bersama-sama bekerja untuk merealisasikan rekonsiliasi dan menolak campur tangan luar yang berusaha mempertahankan perpecahan demi kepentingan penjajah dan proyek-proyek permukimannya.

Hentikan Koordinasi Keamanan

Hamas menyerukan kelompok Oslo agar menghentikan perundingan sia-sia, berhenti dari bersandiwara di belakangan fatamorgana kompromi dan ilusi perundingan yang mandul, selanjutnya kembali ke pilihan perlawanan dan perjuangan. Karena hak-hak nasional Palestina hanya kembali dengan perlawanan dan jihad bukan dengan tunduk kepada pertolongan pihak luar.
Hamas menilai koordinasi keamanan antara dinas keamanan otoritas Abbas di Tepi Barat dengan pasukan Zionis Israel sebagai belati beracun di punggung rakyat Palestina. Untuk itu pihaknya menyerukan Mahmud Abbas agar mengambil keputusan berani segera menghentikan koordinasi ini, yang dinilai Hamas hanya membantu kepentingan Zionis Israel dan hanya merubah peran dinas keamanan secara konkrit dari melindungi rakyat Palestina berubah melindungi penjajah Zionis, serta merubah dinas keamanan ini sebagai alat di tangan musuh untuk memburu para pejuang perlawanan Palestina.

 Gerakan Hamas meminta Liga Arab menarik payung politiknya dari segala bentuk perundingan dengan Zionis Israel dan menarik inisiatif damai Arab, setelah terbukti berkali-kali dan berulang-ulang kesia-siaan perundingan serta keberpihakan dan persekongkolan pemerintah Amerika dengan penjajah Zionis dan proyek-proyek permukimannya.

Blokade dan Tahanan


Hamas menyerukan para pemimpin dan penguasa negara-negara Arab untuk segera bergerak membebaskan kepungan dzalim yang dilakukan terhadap warga Palestina di Jalur Gaza, yang didasarkan para keputusan-keputusan Liga Arab dan sebagai komitmen pada kewajiban agama dan kebangsaan terhadap isu Palestina.

Gerakan Hamas juga menegaskan bahwa masalah tahanan senantiasa hadir dalam benak dan pikirannya, bahkan menjadi prioritas nasional yang utama. “Kami tidak akan tenang sampai mereka dibebaskan dari penjara besi Zionis Israel,” tegasnya. Hamas menyatakan bahwa serdadu Israel yang disandera di Jalur Gaza, Gilad Shalit, tidak akan melihat cahaya selamanya kecuali melalui pertukaran sesuai dengan tuntutan perlawanan Palestina dengan pembebasan sebanyak mungkin tahanan Palestina dari penjara Zionis Israel. Menurutnya, Netanyahu dan pemerintahnya yang arogan bertanggung jawab penuh atas kacaunya pertukaran tahanan sampai sekarang. (asw).


Ikuti berita semasa Palestin di web site berikut
  • http://www.infopalestina.com
  • http://amanpalestin.net/
  • http://www.knrp.or
 website   boikot barang/sykt yg support zionis
  • http://www.inminds.com
sekian. terima kasih.

rujukan: 
http://www.infopalestina.com

Comments

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Kolam mandi terbaik di KLCC Kuala lumpur