ikhwah kemalangan : akhi Nukman dan akhi shahril

Makluman terkiniKajang,12 Ogos 2010:  ikhwah KL melaporkan semalam dua orang ikhwah kita ,akhi Nukman dan akhi shahril kemalangan motorsikal berdekatan stesen komuter UKM. Difahamkan mereka sedang pulang daripada kerja di UKM ketika itu. Bagaimana kemalangan terjadi tidak dapat dipastikan kerana ketika itu tiada ikhwah di sana. Mereka di bawa ke Hospital kajang dan terus dimasukkan ke unit ICU sehingga hari ini.

Doktor melaporkan:
akhi Nukman : cedera di bahagian perut, ada kesan koyak di limpa. pembedahan perlu dilakukan segera.

akhi shahril  : kritikal, kerana masih koma sejak semalam. Dihantar ke HKL untuk scan dan diagnos bahagian kepala.Disyaki ada pendarahan di bahagian kepala.

13 Ogos 2010 [ masih dalam ICU]

Pagi ini, akhi Amzar melaporkan bahawa keadaan ikhwah masih dalam ICU. keluarga sudah dimaklumkan. akhi nukman sudah jalani pembedahan. akhi shahril masih dalam kritikal. 

Mohon Doa dan sokongan moral

Kami memohon semua ikhwah dan akhwat agar mendoakan supaya mereka selamat dan kembali sihat.
Juga kepada akhwat, diharapkan dapat memberikan sokongan dan semangat kepada zaujah akhi shahril , iaitu ukhti Nad melalui ziarah, sms dan telefon , kerana dalam keadaan begini, pastinya beliau memerlukan akhwat semua di sisi.

Semoga Allah menyembuhkan ikhwah kita yang sudah banyak jasa kepada dakwah ini.  Mereka adalah antara ikhwah yang sangat komitmen dan dikagumi dalam dakwah dan tarbiyah. Bahkan, akhi shahril sekarang merupakan murabbi kepada adik ana sekarang di matrik banting. Akhi Nukman pula, kini menghidupkan dakwah di KL dan sekitarnya.

Kami yang berada jauh di Sarawak ini turut menyatakan rasa sedih dan dukacita atas berita ini, InsyaAllah akan sentiasa mendoakan agar Allah membantu ikhwah kita ini.agar diselamatkan dariapda apa-apa kecederaan serius. Apa yang terjadi ini pastinya ada hikmah disebaliknya. Kerana segalanya adalah ketentuan Allah swt. Bahkan ia punya hikmah buat semua kita.

Semoga keluarga akhi nukman dan akhi shahril sabar dengan ujian dari Allah ini.

“Sangat mengagumkan kepada seorang mukmin, sebab segala keadaannya untuk ia sangat baik, dan tidak mungkin terjadi demikian kecuali bagi seorang mukmin: jika mendapat nikmat ia bersyukur, maka syukur itu sangat baik baginya dan bila menderita kesusahan ia bersabar, maka sabar itu lebih baik baginya.” (Hadis riwayat Muslim)

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

    “Tiada seorang Muslim yang menderita kelelahan atau penyakit, atau kesusahan hati, bahkan gangguan yang berupa duri melainkan semua kejadian itu akan berupa penebus dosanya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Beginilah Allah memilih hamba-Nya untuk menghuni syurga-Nya di akhirat nanti, dengan memberi ujian sama ada kecil atau besar. Hanya orang yang kuat imannya saja yang layak mendapat kesejahteraan yang abadi.


 sumber rujukan :  daripada akhi Amzar.

mambi86 from FK,UNIMAS.

Comments

AhMiEzZ said…
Innalillahi wa innailaihirojiun.. ya rabbi..jzk akh atas info..ana bru dpt on9 ari ni..baru tau.. ikhwah2 xde msg..
pecinta dakwah said…
terima kasih akhi..jazakallahu khairan wa jazak.

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Peta minda : Siapa Saya?