Bumi cinta : Hari-hari terindah

Alhamdulillah,
segala puji bagi Allah yang telah memberi kita banyak nikmat dalam kehidupan ini. Roda kehidupan yang berputar membawa kita merasai segala rempah kehidupan, dan kini hari-hariku di Bumi cinta seakan mahu berakhir. Selama seminggu pulang ke KL, banyak kenangan indah terukir dalam nota kehidupan  Paling seronok apabila dapat bertemu dengan ikhwah dan akhwat sewaktu program DAPES kelmarin. 

DAPES KE-5
Alhamdulillah, program yang telah dirancang berjalan dengan lancar dengan kehadiran peserta lebih kurang dalam 90 orang. InsyaAllah semua mereka adalah merupakan ahli MT di semua IPT yang akan membawa risalah dakwah ke sana. Ana berharap agar semua ikhwah dan akhwat mendapat banyak manfaat daripada program ini. Pertama kali menjadi pengarah dalam program penting Thullab IPT ini benar-benar menguji tahap kemahiran leadership. Apatahlagi pada awalnya kami terpaksa berhubung hanya melalui telefon dan email sahaja sebab ana berada di sarawak ketika awal2 merencana program ini. Syukur alhamdulillah, ana dibantu oleh AJK dikalangan ikhwah dan akhwat yang sangat komitmen dan cekap dalam menjalankan tugas. Dapes kali ke-5 ini diadakan bertujuan untuk memberi pelatihan menjadi ahli syura berkesan serta melatih teknik-teknik dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi. Ia diadakan dengan kerjasama Thullab IPT dengan ISMA dan Pembina. Para peserta terdiri dari kalangan pelajar IPTA dan IPTS seluruh Malaysia kecuali sabah.

dibawah ini ada beberapa gambar yang sempat di ambil semasa program dapes sebagai kenang-kenangan.

 Ceramah/bengkel daripada penceramah jemputan Akh Muadz (Pembina dan ISMA DHL)

 Bengkel pelatihan setiausaha
 Bengkel pelatihan HRM/pendataan
 Ceramah daripada Penceramah jemputan Dr.Kamsani (ISMA KL)

 Bengkel pelatihan mas'ul/mas'ulah oleh Akh Izzul


Semoga program ini dapat kita jalankan lagi pada masa-masa akan datang. Teringat semasa zaman awal-awal ketika Dapes pertama diadakan. Ketika itu bersama-sama pengarah Dapes yang pertama akh suhaimi yang telah banyak memberi ana tunjuk ajar dalam menguruskan program-program dakwah.

Ujian : akh aizam kemalangan


kelmarin mendapat perkhabaran akh Aizam kemalangan di Kuching sarawak. Menurut ikhwah, akh aizam mengalami patah tulang di bahagian atas pinggang, tempat yang sama beliau alami sebelum ini. Kepada ikhwah/akhwat yang ingin menghubungi beliau boleh 

call di No ini aizam  :  013-825 4023   dan no zaujahnya  ukhti hasni 013- 8254 567

akh aizam merupakan antara ikhwah generasi pertama yang dihantar untuk menghidupkan dakwah dan tarbiyah di sarawak. Boleh ana katakan beliau telah berjaya membantu menghidupkan dakwah di Bumi sarawak. Pengorbanan beliau cukup banyak untuk ana ungkapkan di sini. Seorang yang sabar dan sangat komitmen dengan setiap tugasan dakwah yang dipikul meskipun beliau terpaksa membahagikan masa untuk belajar, mencari nafkah keluarga dan dakwah. Semoga beliau tabah menghadapi ujian Allah ini.  sekiranya ingin menghulurkan bantuan dari segi kewangan dll amatlah ana  galakkan. Antum boleh berhubung dengan akh Hafidz untuk memberi sumbangan kepada akh aizam  di talian  013-807 3201.

akhir kata

Semoga kita dapat menjadi sebahagian daripada kebangkitan islam.

Comments

pecinta dakwah said…
mantap DAPES!

kita akan gencarkan ke seluruh IPT dengan sepenuhnya.

ayuh masyarakat, nantikan kami.


p/s: moga ikhwah sarawak dapat menjaga akh aizam dan Allah mengukuhkan hati aizam dan zaujahnya atas ujian ini

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Kolam mandi terbaik di KLCC Kuala lumpur