Bumi Cinta : Bosnia - Herzegovina


Catatan di Kuala Lumpur

11 julai yang indah di Bumi cinta

  Hari-hari ku di KL berjalan seiring dengan ketentuan Allah SWT. Dengan harapan dan doa agar segalanya berjalan lancar aku menikmati udara segar pagi Wangsa Maju dicelah-celah hutan batu. Sudah pasti suasana di sini berbeza sekali dengan Borneo yang dikelilingi oleh flora dan fauna yang indah, dengan sekali-sekala
dibelai lembut angin pagi...ahhh.. Segar dan bahagianya. Rencanaku untuk menguruskan beberapa urusan penting sentiasa aku updates. Dengan merujuk kepada jadual kelendar hidupku, pastinya setiap hari dan jam di sini amat berharga untuk dinikmati. Dakwah family, bisnes keluarga, ziarah sahabat, dan DAPES sentiasa dalam diari hidupku sekarang. 
  Kerinduan kepada negeri Sarawak juga selalu menjengah dalam hatiku. Ikhwah dan akhwat di sana pastinya sedang sibuk berdakwah dan mendaftar semester baru...Kelmarin, Walau sepanyol menang Piala Dunia, hakikatnya rakyat Malaysia hanya menang sorak dan tumpang gembira.Itu sahaja. Sampai kita pun tak boleh tidur, kerana kuatnya sorakan peminat bola sepak di dalam rumahku dan jiran-jiran semua. Semua restauran dan kafe-kafe di sini penuh dan meriah. Tetapi yang menyedihkan, ketika azan subuh berkemumandang, semua mereka pulang ke rumah menyahut seruan syaitan untuk tidur. Jadi siapa yang menang? syaitan terlaknat atau kita? Dalam kedinginan udara pagi kelmarin, Aku turun solat subuh di Surau Addiniah, hanya satu saff dan dijuarai oleh golongan-golongan tua yang hebat. Inilah realiti umat islam. 

firman Allah SWT,
"Syaitan telah menguasai mereka lalu menjadikan mereka lupa mengingat Allah; mereka itulah golongan syaitan. Ketahuilah, bahwa sesungguhnya golongan syaitan itulah golongan yang merugi."[58:19]

Sebenarnya ada yang lebih penting untuk diingati dan dibaca kembali sebuah peristiwa sedih yang terjadi kepada umat islam.

11 JULAI 1995

BOSNIA-HERZEGOVINA    
 [ peristiwa hitam dalam sejarah umat islam]

Hampir 8,000 orang umat Islam di Bosnia-Herzegovina telah ditangkap dan dibunuh dengan kejam sewaktu kejatuhan Srebrenica 15 tahun yang lepas.


Berikut merupakan ringkasan senario tragedi umat Islam di Bosnia:

1- Islam telah masuk ke Eropah seawal zaman para Sahabat ra. Di zaman Uthman Affan, Islam telah mula menguatkan angkatan armada lautnya ke arah menguasai Laut Medditerranean, Laut Hitam dll. Kesemuanya melingkari benua Eropah.

2- Tahun 1543M, kota Constantinople, ibu benua Eropah Timur yang kebanyakannya bermazhab Kristian Ortodok jatuh ke tangan Khilafah Uthmaniah pimpinan  Sultan Muhammad Al-Fateh, lalu Islam tersebar masuk ke Eropah Timur dengan pesat termasuk Greece, Bulgaria, Australia, Serbia, Bosnia (1463), Herzegovina (1482) dll.

3- Tahun 1924M, Khilafah Islam runtuh. Kristian Eropah mula menguatkan kembali kedudukan mereka di Eropah, namun setelah ratusan tahun memimpin dan membimbing,  jutaan umat Eropah menganut agama Islam. Komuniti terbesar umat Islam dalam sebuah negara Eropah ialah di Bosnia-Herzegovina dengan penduduk mencapai 6-7 juta orang.  Ini berpotensi untuk membentuk sebuah Negara Islam berbanding umat Islam di negara-negara lain dalam Eropah.

4- Josip Broz Tito (dikenali sebagai Tito) memimpin kesatuan Yugoslavia (Serbia + Croatia + Bosnia Herzegovina + Montenegro) selama 35 tahun (1945-1980) dengan sistem
 Komunis, menghapuskan identiti agama dalam masyarakat. Akibatnya umat Islam hilang identiti, berkahwin campur tanpa mengenal agama, hidup dalam kejahilan dan maksiat.  Ibu negara Yugoslavia ialah Belgrade, di Serbia. Oleh itu pusat negara, ekonomi, kekuatan dan kelengkapan ketenteraan terletak di Serbia. Ketokohan Tito mampu menyatukan  negara-negara dalam Persekutuan Yugoslavia.

5- Kematian Tito pada tahun 1980 dan keruntuhan Komunisma pada 1991 di Soviet Union menyebabkan Yugoslavia di ambang perpecahan. Semua negara di dalamnya kecuali Serbia (Kristian Ortodoks) mahukan kemerdekaan. Serbia yang menganggap dirinya bekas negara Yugoslavia memberi amaran keras. Croatian (Kristian Roman) mengumumkan kemerdekaan lalu PBB menghantar Tentera Pengaman untuk mengelakkan peperangan antara Serbia/Belgrade dengan Croatia. Kemudian Bosnia-Herzegovina mengumumkan
kemerdekaan dengan presidennya Ali Izzat Begovic yang terkenal fikrah Islamnya melalui bukunya “Islam Between East and West”. Saya kira sehingga ke hari ini, di zaman ini,  tiada pemimpin tertinggi umat Islam yang boleh menulis Islam dengan jelas sebaik bukunya di atas. PBB tidak menempatkan Tentera Pengaman.


6- Pada 1992M negara Serbia menyerang umat Islam di negara Bosnia. Bahkan etnik Serbia dalam negara Bosnia turut menyerang jiran rumah sebelah mereka yang beragama Islam.
Disebabkan kelengkapan dan kekuatan tentera Yugoslavia ada pada Serbia, beserta geografi Bosnia yang terkepung di tengah-tengah Yugoslavia, lebih 250,000 orang Islam dibunuh dan
 lebih 2 juta yang menjadi pelarian, menyangkal angka 11,000 sahaja yang dibunuh seperti yang didakwa oleh media Barat.

7- Di akhir tahun 1994, bilangan Mujahideen terutamanya orang-orang Arab masuk ke Bosnia untuk berjihad menyelamatkan saudara seIslam mereka yang teraniaya. Mereka lebih tersusun dan berjaya dengan adanya bimbingan dan pimpinan para Mujahideen yang berpengalaman dalam Jihad di Afghanistan yang akhirnya meruntuh Soviet Union pada tahun 1991.

8- Di tangan Mujahideen, bilangan tentera Serbia yang terbunuh dan pelarian Serbia semakin meningkat. Menurut berita, bilangan pelarian Serbia di saat itu mencecah 80,000 orang.
Jika Barat berdiam diri, bukan sahaja Serbia dikalahkan, tetapi juga German, Perancis, Italy dll. Amerika (Bill Clinton) campur tangan dan menekan semua pihak yang bertelagah (Serbia + Bosnia + Croatia) agar menandatangani Perjanjian Damai Dayton.

9- Perjanjian Dayton selain menegaskan “perdamaian”, ia juga meminta Kerajaan Bosnia menghalau keluar mereka yang bukan warganegara Bosnia dari bumi negara Bosnia, terutama warga Arab di kalangan para Mujahideen. Perjanjian ini dengan sendirinya menamatkan Jihad Islam yang sedang berputik di sana.

Inilah sejarahnya. Semoga kita menjadi sebahagian daripada kebangkitan umat islam. Yakinlah kemenangan adalah di tangan kita. Cita-cita hari ini adalah kenyataan hari esok.

Bangkitlah menjadi orang yang hebat!!

"Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah.  Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka, di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik." [3:110]

Sekian. Terima kasih.

rujukan :
http://www.ismaweb.net/v4/memperingati-15-tahun-kejatuhan-bosnia, 
[*Dipetik dengan sedikit pengubahsuaian daripada tulisan Ustaz Abdul Halim bin Abdullah (Naib      Presiden I ISMA) bertajuk Radovan ke pengadilan… ala Barat.]

hakcipta terpelihara@mambi86.blogspot.com/2010

Comments

hisyam_mujahid said…
hmm... kalau tak disebut, memang ana pun tak ingat

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Peta minda : Siapa Saya?