ikhwahku kemalangan

Tragedi 18 Februari

 salam,

 artikel di bawah ini insyaallah akan menceritakan tragedi yang menimpa ikhwah sarawak pada minggu lepas. sewaktu kejadian ana berada di KL.  JZk ana ucapkan kepada ikhwah kita iibnusarha yang telah membuat liputan kemalanngan tersebut.

mambi said"

akh hafidz, akh hisyam dan akh aizam adalah ikhwah batch pertama di sarawak bersama-sama ana. dengan izin Allah, merekalah yang telah melobi dan memujuk ana supaya sambung belajar ke sarawak. Merekalah yang telah membantu ana belajar untuk berdakwah. memberi semangat ketika ana down. Mereka  sentiasa mengambil berat terhadap ana dan ikhwah lain. mereka telah banyak berkorban jiwa dan harta untuk dakwah ini.semoga mereka terus tabah dan kuat semangat. mudah-mudahan luka dan darah yang mengalir menjadi saksi dan bukti jihad antum di bumi sarawak ini... amin......
jangan tinggalkan ana sendirian di sini...susah dan senang insyaAllah kita akan lalui bersama. Maafkan ana kerana tiada di sisi antum semasa kajadian.

buat ikhwah uitm KS  dan ikhwah medic unimas yang telah banyak membantu menguruskan ketiga-tiga ikhwah yang ana cintai ini. Jutaan terima kasih ana ucapkan.

Buat ikhwah-ikhwah di semenanjung, jutaan terima kasih juga ana ucapkan diatas perhatian antum dan doa antum. semoga ikatan ukhwah kita akan terus diikat dengan ikatan akidah yang suci dan murni.


ana copy from blog ikhwah: http://ibnusarha.blogspot.com 

Assalamu'alaikum wbt.

Mungkin ikhwah wa akhwat mendapat sms ataupun panggilan daripada ikhwah Sarawak terutamanya ikhwah UNIMAS ataupun UiTM tentang berita kemalangan yang menimpa akhi Aizam, akhi Hafidz dan akhi Hisyam.

Benar, khabar itu memang benar.

Ana baru uploadkan kemalangan ngeri yang berlaku kira-kira 30km dari bandaraya Kuching.

Akhi Firdaus melihat Kancil Hafidz ditarik lori tunda.Kancil ditarik untuk dibawa ke bengkel di Sejingkat.Keadaan dalam Kancil yang remuk.Kehilangan hampir separuh bahagian kereta.


Toyota Corolla dari arah bertentangan turut remuk.Pemandu Toyota Corolla melihat enjin keretanya yang remuk, namun dia selamat dalam kemalangan tersebut tanpa sedikit kecederaan pun.Meluncur laju dari arah bertentangan dan cubaan untuk mengelak mendapan menyebabkan merempuh Kancil dalam sekelip mata.Keadaan jalan raya yang licin salah satu faktor kemalangan.Turut rosak dua papan tanda selekoh.Boleh bayangkan kecederaan yang akhi Aizam alami?

Kereta kancil kami mengiringi dari belakang. Akh Hafidz mesej kami untuk menggunakan tali pinggang keledar kerana di hadapan ada sekatan jalan raya biasa. Mungkin itu hikmah adanya polis di situ. Kami semua menggunakan tali keledar.

Kira-kira 5 minit dari lokasi sekatan polis, kami melihat sebuah Toyota Corolla remuk dipinggir jalan.

"Eh itu macam kereta enta Danial." akhi Naqib seakan-akan berseloroh.

"Ya Allah, Hisyam!" Danial terkedu.

Ana tergamam.

Cepat-cepat kami parking kereta berhampiran lokasi. Hisyam keluar mencari cermin matanya dan terbaring terus di tanah kerana kesakitan.

Kereta remuk di bahagian pemandu! Aizam!

Hafidz cuba mengeluarkan diri dari kereta. Aizam tidak bergerak!

"uh... uh.." Aizam bernafas dengan kuat membuatkan Akhi Zai cemas. Mata Akhi Zai sudah berkaca-kaca.

"Minta air!" Ana mengoyakkan tisu dan membasahkannya dengan air botol, mengelap muka yang berlumuran darah. Luka akibat kaca cermin depan. Aizam berterusan beristighfar.

"Aizam, istighfar! Istigfar!" Arah Akhi Zai.

Kaki Aizam seolah-olah tersepit. Namun, setelah dikenalpasti, Aizam sempat mengangkat kakinya daripada tersepit.

Aizam cuba dikeluarkan dari kereta. Namun pintu gagal dibuka.

Aizam ditarik dari pintu belakang. Mengerang kesakitan!

Danial memacu Kancilnya menuju Hospital Bau, kira-kira 7KM dari lokasi.

Hanif memeluk Aizam yang berlumuran darah.

"Kita dari mana, kita nak ke mana?, Ikhwah lain macam mana?" Tanya Aizam sepanjang perjalanan berulang-ulang. Hanif seakan-akan jemu menjawab mungkin bimbang melihat keadaan Aizam yang sangat lemah.

Akhi Hafidz retak tulang tangan kanan dan terus dipasang simen.

Sampai di Hospital Bau.

Aizam dipindahkan ke Unit Kecemasan dan Trauma.

Sebuah ambulans disediakan untuk membawa Aizam ke Hospital Umum Sarawak untuk rawatan lanjut.

Mujurlah Aizam tidak mengalami apa-apa kecederaan serius di kepala ataupun organ penting yang lain. Cuma tulang pahanya yang patah.

19 Feb 2009, Aizam menjalani pembedahan memasang skru di tulang pahanya.

Alhamdulillah keadaannya sekarang stabil. Sesiapa yang ingin menziarahinya, bolehlah mengarah ke katil 17, Wad Ortopedik, Aras 6, Hospital Umum Sarawak.

Segala puji bagi Allah yang telah menyelamatkan nyawa hambaNya,

Rashid al-Shirfani
Sg Maong
 

Comments

Popular posts from this blog

Merancang Garis Hidup Anda

situasi terkini sekitar masjid Al-Aqsa

Kolam mandi terbaik di KLCC Kuala lumpur